Képzési Hitel

 

A képzési hitelt már a felnőttképzésben is kérheted.

A szabad felhasználású, kedvezményes kamatozású Képzési Hitel1 és a kizárólag a képzési díjak megfizetésére felhasználható, kamatmentes Képzési Hitel2 hitelekkel kapcsolatban a jogszabályok néhány feladat tekintetében a felnőttképzők együttműködési kötelezettségét határozzák meg.

 

A képzési hitelt 2021. május 31-től már a szak- és felnőttképzésben is igénybe veheted. Egyszerűen, gyorsan, online intézheted és akár kamatmentes megoldást is választhatsz. Néhány fontos információ:

  1. Ki veheti igénybe?

A jogszabály szerint képzési hitelre akkor vagy jogosult, ha szakképzésben vagy felnőttképzésben aktív tanulói jogviszonnyal rendelkezel és a képzési időd 3 hónapnál hosszabb. Emellett kitétel, hogy az életkorod 18 és 55 év között legyen.

  1. Korábban indult OKJ-s képzéshez is igényelhető?

A képzési hitel a szak- és felnőttképzés új rendszerében hirdetett oktatásokra vonatkozik, így a most futó, a korábbi OKJ rendszerben indult képzésekhez már nem vehető fel.

 

  1. Mikor indítsd?

Akár már most. Ha eldöntötted, hogy belevágsz az új képzésbe, érdemes minél előbb, már az oktatás kezdete előtt elindítani a folyamatot.

 

  1. Kihez kell fordulni?

Képzési hitelt nyújtó intézetként a Kormány a Diákhitel szervezetet jelölte ki. Vagyis ahogy a diákhitelt, mostantól a képzési hitelt is a már jólismert koordináló központtól igényelhetitek. Így a diákok pénzügyeire szakosodott szervezetnél a bankoknál jellemző hosszas procedúrák nélkül zajlik a hitelügyintézés.

 

  1. Milyen hitellehetőségek közül lehet választani?

A Képzési Hitel 1 szabad felhasználású hitel 1,99%-os kamattal. Az általad kért összeg a saját számládra érkezik és a megélhetéssel felmerülő bármilyen kiadásra fordíthatod, így a választott képzésre is.

Ha teljes egészében a képzésedre szánod, megéri a Képzési Hitel 2 konstrukciót választani. Főleg azért, mert kamatmentesen veheted igénybe. Az összeg felső határa 500 000 Forint és a Diákhitel szervezet közvetlenül az oktatási intézmény számára utalja, így neked ezzel a részével már nem lesz dolgod.

 

  1. Akkor is igényelhető, ha már van korábbi diákhiteled?

Igen, a képzési hitelt meglévő Diákhitel1, Diákhitel2 és Diákhitel Plusz szerződés mellett is felveheted.

Fontos kitétel a jogszabályban: Egy hitelfelvevő részére a Diákhitel szervezet által hatályos hitelszerződés alapján nyújtható szabad felhasználású hallgatói és szabad felhasználású képzési hitelek együttes összege nem haladhatja meg a 8 250 000 forintot.

 

  1. Hogyan alakul a futamidő és mikortól kell törleszteni?

A futamidőt Te választhatod meg igényléskor, 1 és 10 év közötti időtávban. A törlesztést csak a tanulmányodat követően, a jogviszony megszűnése utáni negyedik hónaptól kell megkezdened. A tartozásodat előzetesen egyeztetett módon, egyenlő havi összegekben tudod majd törleszteni. Előtörlesztésre és végtörlesztésre is van lehetőséged, ráadásul díjmentesen.

 

  1. Családi kedvezmények?

A Diákhitel esetében megismert családi kedvezményeket a képzési hitelekre is kiterjesztették. A szervezet a második gyermek megszületését követően a tartozás felét, a harmadik gyermek után pedig az édesanyák teljes tartozását elengedi.

 

  1. Lehet online is intézni?

A hatékonyság mellett fontos szempont, hogy az ügyintézés érintkezésmentesen történjen. 2021. május 31-től a Képzési Hitelt a www.diakhiteldirekt.hu felületen keresztül, online, kizárólag Ügyfélkapu hozzáféréssel, elektronikusan igényelheted. Így bárhonnan, bármikor, egyszerűen és gyorsan intézheted.

 

Bővebb információt itt találsz: https://diakhitel.hu/kepzesihitel, nézd át és gondold végig, hogy szeretnéd e igénybe venni!