Kihirdették: 18 fok lehet télen az állami munkahelyeken, átírta a kormány a munkavédelmi szabályokat

Az állami intézményeknél és gazdasági társaságoknál nem lehet 18 foknál magasabb hőmérséklet a fűtési szezonban – szögezte le a kormány a hétfő éjszaka megjelent 152. számú Magyar Közlönyben kihirdetett 353/2022. kormányrendeletben.

A kormány 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írt elő az állami intézmények és gazdasági társaságok részére – tudatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfő esti közleményében. Ennek részeként a fűtéssel biztosított hőmérséklet 18 foknál nem lehet magasabb az állami intézményekben.

Az uszodákban a meghatározottnál magasabb léghőmérséklet is biztosítható.

Az egészségügyi, a bentlakásos ellátást nyújtó szociális és gyermekvédelmi intézmények, valamint a bölcsődei ellátást nyújtó intézmények is.

A 14 éven aluli gyermekek ellátásáról, neveléséről gondoskodó intézményekben (óvodákban, általános iskolákban) legalább 20 foknak kell lennie. Az egyéb köznevelési intézmények, valamint a szakképző intézmények esetén a rendelet úgy fogalmaz, hogy legalább 18 fokos léghőmérsékletet kell biztosítani. A köznevelési intézmény fenntartója, illetve a szakképzési centrum részeként működő szakképző intézmény esetében a kancellár határozza meg, hogy milyen hőmérsékletet kell tartani.

A rendelet hatálya nem terjed ki

a) az egészségügyi intézményekre,
b) a bentlakásos ellátást nyújtó szociális intézményekre,
c) a gyermekvédelmi intézményekre, valamint
d) a bölcsődei ellátást nyújtó intézményekre.

A rendelettel átírja a kormány a munkavédelmi rendeletet is. E szerint október 1-jétől nem alkalmazhatók

a) a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 87. § 5. pontja szerinti munkahelyekre a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. SzCsM–EüM együttes rendelet 7. § (2), (4), – a pihenőidőre vonatkozó rendelkezések kivételével – (8), (11) és (12) bekezdése, valamint a 2. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat 2. oszlopa szerinti munkavédelmi szabályok, továbbá

b) a rendőrségi fogdák rendjéről szóló 56/2014. BM rendelet 3. § (4) bekezdése.

A 3/2002. SzCsM–EüM együttes rendelet 7. paragrafusának (2) bekezdése szerint: “A pihenőhelyeken, a különféle szolgálati feladatokat ellátó személyzet helyiségeiben, az egészségügyi létesítményekben, az étkezdékben és az elsősegélyhelyeken biztosítani kell az ilyen helyiségek rendeltetésének megfelelő hőmérsékletet”.

A 7. paragrafus (4) bekezdése szerint “zárt munkahelyeken a végzett munka jellegétől és az évszakoktól függően, a munka nehézségi fokát jellemző munkaenergia-forgalmat figyelembe véve, álló munkánál 1 m magasságban, ülő munkánál 0,5 m magasságban a 2. számú melléklet szerinti megfelelő hőmérsékletet (klímatényezőt) kell biztosítani”.

A 2. számú melléklet 2. oszlopa szerint, amit semmisnek tekint a kormányrendelet, a hideg évszakban biztosítandó léghőmérséklet szellemi munka esetén 20-22, könnyű fizikai munkánál 18-20, közepesen nehéz fizikai munkánál 14-18, nehéz fizikai munkánál 12-14 Celsius fok.

A 7. paragrafus (8) bekezdésének kiktatásával nem lesz kötelező az érintett munkahelyeken munkaszervezési intézkedéseket kell tenni a klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából. Ezen rendelkezés szerint a munkaidő részeként óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kellene közbeiktatni a hidegnek minősülő munkahelyeken. A munkahely hidegnek minősül, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50 százalékánál hosszabb időtartamban szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot vagy zárt téri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el.

A 7. paragrafus (11) bekezdése szerint a hidegnek minősülő munkahelyen a munkavállalók részére +50 °C hőmérsékletű teát kell szolgáltatni. A tea ízesítéséhez cukrot, illetve édesítőszert kell biztosítani. A szintén kiiktatott (12) bekezdés szerint a védőital és a tea elfogyasztásához legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségben, személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharakról kell gondoskodni. A védőital, valamint a tea készítése, tárolása, kiszolgálása a közegészségügyi követelmények betartása mellett történhet.

Forrás: adozona.hu