Project Description

A vállalatok egyre inkább kiterjedt hálózatokban működnek (alvállalkozók, beszállítók, logisztikai partnerek, viszonteladók stb.). Feladataik sikeres ellátása csak a felek aktív együttműködésével lehetséges. A vállalkozói, beszállítói hálózatok, láncolatok nagyon gyakoriak az építőiparban, vendéglátásnál, karbantartási és takarítási ágazatokban, de felsorolni is nehéz lenne, hogy mely egyéb ágazatokban még. A munkahelyeken az együttműködés nehézkessé válhat az olyan különbözőségek miatt, mint például az eltérő munkastílus, beosztások, vállalati kultúra, veszélyességi tényezők, a kockázatok megítélése.

Bár nehéz számszerűsíteni, de tapasztalatokkal, esettanulmányokkal jól alátámasztható, hogy a működő vállalkozói láncolatok hatással vannak a munkakörülményekre és a HSE minőségére, amelyet számtalan mechanizmus okozhat. Első helyen említendő, hogy a vállalkozói személyzet nagyobb veszélyben van az adott munkahelyen a helyismeret hiánya miatt, mint az állandó munkavállalók. Emellett a vállalatok gyakran kiszervezik a veszélyesebb tevékenységeket külsös specialistáknak. Ebben az esetben a feladat nem megfelelő előkészítése, a munkamódszer helytelen megválasztása, esetleg a munkakörülmények helytelen felmérése az elfogadhatónál lényegesen nagyobb veszélyhelyzetet okozhat. Ez a koordináció a különböző vállalatok között, azok tevékenységeinek kölcsönhatása, a kockázatok eltérősége kiemelkedően fontossá teszi a vállalkozói láncok és hálózatok megfelelő menedzselését.

Az érintett felek közötti szoros együttműködés, a biztonságosnak ítélt vállalkozók (alvállalkozók) kiválasztása, emellett kompetenciáinak pontos felmérése és értékelése, HSE szempontból történő átvizsgálása kiemelt fontossággal bír már a szerződéskötést megelőző szakaszban is. Sok kapcsolódó téma foglalkozik a vállalkozói- és az ellátási láncok összefüggéseivel és ezek munkavédelemre gyakorolt hatásival. A HSE-t sok helyen még mindig nyűgnek, mintsem lehetőségnek tekintik, így elengedhetetlen az elkötelezett megrendelő részéről egy egészséges mikro-menedzsment az alvállalkozói HSE teljesítmény javítása érdekében. Ahol nyűg a HSE, ott nagy valószínűséggel a minimális HSE tudás áll rendelkezésre, vagy megfelelő HSE tudás esetében az erőforrások ráfordításának hiánya vezet alacsony HSE teljesítményhez. A másik véglet, ahol a HSE kötbérek hajszolása van a megrendelő szeme előtt, ami sokszor nem a HSE megfelelőséget, hanem az ajánlati árak indokolatlan emelkedését vonhatja maga után.

A vállalkozói menedzsment rendszerek felmérésénél jelentős hangsúlyt fektetünk a HSE elemek megfelelő felmérésére és értékelésére a vállalkozói lánc különböző szintjein és már a szerződéskötést megelőzően segítünk kiválasztani azon alvállalkozók csoportját, akik képesek és szándékukban is áll megfelelni a láncolat tetején álló vállalat elvárásainak, ügyelve a jogszabályi megfelelőségre. Az Alemona Vállalkozói Menedzsment Program segítségével a vállalatok képesek lesznek azonosítani a kockázat-kritikus tevékenységeket. Hatásos intézkedésekkel jelentősen csökkenthetővé válik annak valószínűsége, hogy ezek a tevékenységek a későbbiekben egészségkárosodást, vagy balesetet okozhatnak.

AJÁNLATKÉRÉS

Amennyiben szolgáltatásaink felkeltették érdeklődését, kérjen személyre szabott ajánlatot! Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezettséget nem vállal, adatait bizalmasan kezeljük harmadik félnek nem adjuk ki.

Üzenetét köszönjük, hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot
Valami probléma adódott. Kérjük próbálkozzon újra, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot az office@alemonae.com e-mail címen.